Finnmarks svar på Chef Ramsey, Raymond Haaland disker opp med de lekreste retter.
|
Boknafisk - Håndfisket, sløyd, filetert for hånd og hengt på hjell i Hamningberg på Riisebruket.
|
Kongekrabbemiddag til de som har vært med på vår Kongekrabbe-safari er en opplevelse som huskes.
|
Mange påstår at for de mest temperamentsfulle nordpå, går raseri og forbannelse fort over i ubetinget høflighet. Men for de som har vokst opp med boknafisk til middag, går suget etter delikatessen aldri over. Boknafisken har lenge hatt en fast plass på menyen for folket i Finnmark, og nå er tiden inne for at resten av Norge og verden skal få smake på halvtørket torsk som er håndlaget i nord.
Vi fisker vår fisk for hånd i havet mellom Vardø og Hamningberg. Vi tar den til land på Rissebruket der vi sløyer, fileterer og henger på hjell Vi setter vår lit til vårt håndverk. Det sies at boknafisken er som nordlyset. Den blir klarere, sterkere, bedre og mer synlig jo lengre nord en kommer. Under det spektakulære synet av dansende farger, finnes nemlig de perfekte forhold for å henge fisken til tørk eller bli boknet. Til tross for at boknafisken har sitt hjem i nord, har den også fått internasjonale navn. På engelsk heter den Bokna Cod, mens tyskerne kaller det for Bokna Fisch. Italienerne sier ganske så delikat, Bokna Fisso. Dette gir godt grunnlag for lansere nordnorsk boknafisk, også på en internasjonal arena. Bare muligheten for å nå ut til et større publikum, føles som å oppdage en ukjent fiskeart fra bunnen av Barentshavet. |